Mexické plnené sladké zemiaky

Mexické zemiaky

Serving 4 porciách
Trvanie 1 H.
Náročnosť náročné

Ingrediencie

1 balenie Garden Gourmet Sensational mleté
4 veľké sladké zemiaky
2 avokáda
2 menšie červené cibule
1 plechovka čiernych fazúľ
4 lyžice krájaných paradajok v plechovke
1 strúčik cesnaku
1 limetka
olivový olej
štipka mletej papriky
štipka mletej rasce
1 zrelé mango
1 červená cibuľa (na omáčku)
1 jalapeňo paprička
1 červená paprika
lístky čerstvého koriandra
skopírovať ingrediencie
ingrediencie skopírované!

Mexické zemiaky

Nudia vás už obyčajné zemiaky? Poďte ich spolu s nami vymeniť za sladké plnené zemiaky, ktoré vás razom prenesú na opačný koniec sveta – do Mexika. Naplnili sme ich tými najlepšími dobrotami – paradajkami, Garden Gourmet Sensational mletým ako zdrojom bielkovín a čiernymi fazuľami, ale pokojne môžete byť kreatívni a prihodiť do plnky ešte aj kukuricu. Batáty sú podávané spoločne s guacamole a mangovou salsou. Pripravte si ich napríklad na letnú grilovačku a zapôsobte na svojich hostí! Alebo si ich môžete nachystať k večeri pre rodinu v strede týždňa, keď dostanete chuť na zmenu. Tieto plnené sladké zemiaky majú totiž ako pikantný, tak aj sladký nádych, o ktorom vieme, že ho budú milovať všetci!

Príprava

1. KROK

Začneme s prípravou zemiakov, ktorá je síce dlhšia, ale verte nám, bude stáť za to! Zemiaky si nachystáme aspoň pol dňa vopred. Predhrejeme rúru na 200 °C a každý sladký zemiak zvlášť zabalíme do alobalu. Vložíme ich do pekáča a necháme piecť asi 45 minút. Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť.

2. KROK

Ďalším krokom je príprava guacamole: Zrelé avokádo prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a dužinu z avokáda vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky a potom roztlačíme na hladkú kašu. Vmiešame nadrobno nasekaný alebo pretlačený cesnak (záleží na vašej preferencii) a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a dostatočným množstvom limetkovej šťavy.

3. KROK

Teraz je čas na prípravu mangovej salsy: Zrelé a dostatočne mäkké mango ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Nadrobno nakrájame tiež dve menšie červené cibule, jalapeno papričku, ktorú zbavíme semienok, a čerstvý koriander. Všetky tieto ingrediencie zmiešame dohromady a salsu máme hotovú!

4. KROK

Cibuľu nakrájame nadrobno a spoločne s Garden Gourmet sensational mletým osmažíme na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Po chvíľke pridáme čierne fazule, ktoré predtým zbavíme nálevu a prepláchneme pod studenou vodou, a celú plechovku lúpaných paradajok. Necháme pár minút spoločne dusiť.

5. KROK

A blížime sa do finále! Zemiaky pozdĺžne narežeme a naplníme ich pripravenou zmesou s Garden Gourmet sensational mletým. Zabalíme ich do alobalu a položíme asi na 15 minút na gril (ak nemáme k dispozícii gril, môžeme použiť aj rúru). Hotové zemiaky, ktorých vnútro bude vďaka plnke z čiernych fazúľ pripomínať čierne zemiaky, podávame s guacamole a salsou z manga a ozdobíme najemno posekaným koriandrom.

Nutričné informácie
REFERENČNÉ HODNOTY

Per Serving

sacharidy
91.5 gramov
energie
623.6 kilokalórií
tuky
23 gramov
proteín
18.5 gramov