Pomaranč dôkladne umyjeme (budeme totiž potrebovať jeho kôru, preto je lepšie siahnuť po BIO pomarančoch zbavených chemických postrekov) a pomocou škrabky na zeleninu ošúpeme kôru z jednej polovice. Kôru z druhej polovice nastrúhame na jemnom strúhadle. Takto ošúpaný pomaranč si odšťavíme.
Ingrediencie
Vegetariánske guličky s brusnicovou omáčkou
Príprava
Červené víno, zeleninový vývar, pomarančový džús, nastrúhanú pomarančovú kôru, brusnice a med (alebo cukor) privedieme k varu. Varíme, kým brusnice nezmäknú.
Pomocou tyčového mixéra zmes s brusnicami rozmixujeme, až vytvoríme jemnú brusnicovou omáčku.
Aby sa omáčka lepšie spojila, rozmiešame zemiakový škrob v troche vody. Ten nalejeme za stáleho miešania do vzniknutej brusnicovej omáčky a mierne povaríme na slabom ohni. Omáčka by mala zhustnúť a získať požadovanú jemnú konzistenciu.
Šupky kôry (z jednej polovice pomaranča) nakrájame na veľmi tenké prúžky a privedieme k varu spolu so 100 ml vody a lyžicou cukru. Varíme v cukrovom sirupe asi 5 minút, kým nie sú šupky mäkké, potom ich necháme vychladnúť.
Vegetariánske guličky pripravíme smažením na panvici s trochou olivového oleja na miernom ohni asi 4 minúty a po 2 minútach ich otočíme. Keď sú hotové, preložíme ich do misky a prelejeme brusnicovou omáčkou. Nakoniec ozdobíme prúžkami pomarančovej kôry a čerstvým tymiánom. Výsledné jedlo vyzerá na tanieri skutočne fantasticky a chutí ešte lepšie. Prajeme dobrú chuť!
KULINÁRSKE TIPY
Guličky s brusnicovou omáčkou môžete doplniť aj o prílohu – vynikajúce budú s pyré zo sladkých zemiakov, s lieskovými orieškami a petržlenom; s restovaným divokým špenátom s červenou cibuľou, s píniovými orieškami a hrozienkami; so smaženým ružičkovým kelom s balzamikovým octom, so semienkami granátového jablka a píniovými orieškami.
