Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vegetariánske gule sú brusnicová omáčka

Vegetariánske guličky a brusnicová omáčka

Serving 4 porciách
Trvanie 35 MIN
Náročnosť prechodný

Ingrediencie

2 balenia Garden Gourmet Veggie guličky
1 pomaranč
125 ml červeného vína
200 ml zeleninového vývaru
2 lyžice medu alebo cukru
225 g brusníc
1 lyžička zemiakového škrobu
olivový olej na smaženie
1 vetvička tymiánu na ozdobu
skopírovať ingrediencie
ingrediencie skopírované!

Vegetariánske guličky a brusnicová omáčka

Guličky s brusnicovou omáčkou miluje jednoducho každý! Je to jeden z najobľúbenejších pokrmov pre deti aj dospelých a hodí sa rovnako dobre k obyčajnej večeri a zároveň aj na sviatočný stôl. Brusnicová omáčka so sójovými Garden Gourmet vegetariánskymi guličkami je hotová asi za 35 minút a príprava je vhodná pre mierne pokročilých kuchárov. Sľubujeme však, že námaha sa vyplatí. Výborná chuť našich guličiek v spoločnej kombinácii s pomarančom, vínom, zeleninovým vývarom a brusnicami totiž spraví z vášho jedla neobyčajný kulinársky zážitok. Tak poďme na to!

Príprava

1. KROK - PRIPRAVTE POMARANČ

Pomaranč dôkladne umyjeme (budeme totiž potrebovať jeho kôru, preto je lepšie siahnuť po BIO pomarančoch zbavených chemických postrekov) a pomocou škrabky na zeleninu ošúpeme kôru z jednej polovice. Kôru z druhej polovice nastrúhame na jemnom strúhadle. Takto ošúpaný pomaranč si odšťavíme.

2. KROK - UVARTE BRUSNICE

Červené víno, zeleninový vývar, pomarančový džús, nastrúhanú pomarančovú kôru, brusnice a med (alebo cukor) privedieme k varu. Varíme, kým brusnice nezmäknú.

3. KROK - DO OMÁČKY ROZOMELTE BRUSNICE

Pomocou tyčového mixéra zmes s brusnicami rozmixujeme, až vytvoríme jemnú brusnicovou omáčku.

4. KROK - VMIEŠAJTE ZEMIAKOVÝ ŠKROB DO BRUSNICOVEJ OMÁČKY

Aby sa brusnicová omáčka lepšie spojila, rozmiešame zemiakový škrob v troche vody. Ten nalejeme za stáleho miešania do vzniknutej brusnicovej omáčky a mierne povaríme na slabom ohni. Brusnicová omáčka by mala zhustnúť a získať požadovanú jemnú konzistenciu.

5. KROK - PRIPRAVTE POMARANČOVÝ SIRUP

Šupky kôry (z jednej polovice pomaranča) nakrájame na veľmi tenké prúžky a privedieme k varu spolu so 100 ml vody a lyžicou cukru. Varíme v cukrovom sirupe asi 5 minút, kým nie sú šupky mäkké, potom ich necháme vychladnúť.

6. KROK - UPEČTE VEGETARIÁNSKE GUĽKY, POLEJTE OMÁČKOU A PODÁVAJTE!

Vegetariánske guličky pripravíme smažením na panvici s trochou olivového oleja na miernom ohni asi 4 minúty a po 2 minútach ich otočíme. Keď sú hotové, preložíme ich do misky a prelejeme brusnicovou omáčkou. Nakoniec ozdobíme prúžkami pomarančovej kôry a čerstvým tymiánom. Výsledné jedlo vyzerá na tanieri skutočne fantasticky a chutí ešte lepšie. Prajeme dobrú chuť!

KULINÁRSKE TIPY

Guličky s brusnicovou omáčkou môžete doplniť aj o prílohu – vynikajúce budú s pyré zo sladkých zemiakov, s lieskovými orieškami a petržlenom; s restovaným divokým špenátom s červenou cibuľou, s píniovými orieškami a hrozienkami; so smaženým ružičkovým kelom s balzamikovým octom, so semienkami granátového jablka a píniovými orieškami.

chef_cooking

Kulinárske tipy

Chutné s:
Pyré zo sladkých zemiakov, s lieskovými orieškami a petržlenom; s restovaným divokým špenátom s červenou cibuľou, s píniovými orieškami a hrozienkami; so smaženým ružickovým kelom s balzamikovým octom, so semienkami granátového jablka a píniovými orieškami.
Nutričné informácie

REFERENČNÉ HODNOTY

Per Serving

sacharidy
26.1 gramov
energie
388.2 kilokalórií
tuky
16.3 gramov
proteín
24.4 gramov