Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nechajte sa inšpirovať našimi recepty na varenie bez odpadu

What's new

Príprava pokrmov bez plytvania, čiže no waste, je jeden z najzábavnejších a najprínosnejších trendov vo varení, ktorý sme v posledných rokoch zaznamenali. Možno už ste profík, ktorý robí super chutné sendviče s využitím banánovej šupky, alebo s prípravou pokrmov bez plytvania ešte len začínate – či už tak alebo tak, každý si vo svete no waste receptov príde na svoje. Stačí byť otvorený všetkým možnostiam a mať v sebe malú štipku kreativity.

Začíname: zapojte do hry nevyužité zvyšky jedla, ako je napríklad mrkvová vňať

Začnite jednoducho – stačí sa pozrieť na nevyužité zvyšky surovín, ktoré sú pripravené na vyhodenie. Nemôžu obsahovať niečo viac, než sa na prvý pohľad zdá? Čo napríklad zväzok mrkvy so zachovanou vňaťou? Je narušiteľom poriadku vo vašej chladničke, alebo v nej vidíte lahodné pesto? Omrknite tento zeleninový šalát s Veggie guličkami a naším vlastným no waste pestom a rozhodnite sa sami.

 

Vyliať alebo znova použiť? Alebo čo robiť s vodou z cestovín

Pozrime sa na najzákladnejšiu ingredienciu, ktorú pravdepodobne používate pri každom varení. Presne tak, je to voda. Keď budete nabudúce variť ryžu alebo cestoviny, pri vylievaní vody sa zastavte a nechajte si ju radšej bokom. Prečo? Pretože ju môžete znova využiť. Po vychladnutí je totiž táto škrobová tekutina ideálna na zalievanie rastlín! Pozor – nesmiete však do vody pridať žiadny olej alebo soľ, to by sa vašim zeleným kamarátom veľmi nepáčilo.

 

Môžete samozrejme siahnuť po akýchkoľvek cestovinách, ale prečo nezačať týmto chutným vegetariánskym receptom, ktorý sme vytvorili na základe tradičného talianskeho pokrmu? Vyskúšajte no waste cestoviny alla Norma s Veggie rezancami.

 

Aquafaba: nedocenený hrdina vegánskeho šľahania

Varíte radi z cícera? Je veľmi dobrý v hummuse alebo napríklad opečený, ale to pravé kúzlo sa skrýva v tekutine, v ktorej je naložený. Presne tak: hovoríme o vývare z nálevu alebo aquafabe. Jedná sa o známu vegánsku náhradu vaječných bielkov a je základom lahodnej vegánskej majonézy. V tomto recepte si pripravíme vegánsku tahini majonézu, ktorá sa skvele hodí k falafelovej mise.

 

Karfiol, celý karfiol a nič než karfiol

Rovnako ako brokolica, aj stonky a listy karfiolu chutia skvele a môžete ich použiť do šalátov alebo vyprážaných pokrmov. Karfiol je podľa nášho názoru naozaj nedocenenou zeleninou – a pritom je tak lahodný a všestranný. Použite ho napríklad na základ pizze alebo vyskúšajte no waste karfiolovú ryžu s Veggie rezancami. Lahodné, vegánske, a tak ľahké!

 

Hranolky zo šupiek zemiakov: najchrumkavejšie vitamíny, do ktorých sa môžete zahryznúť

Pokiaľ máte radi hranolky, toto sa vám bude páčiť. Šupka zemiakov obsahuje množstvo vitamínov – okrem vitamínov B a C je to trebárs aj železo, vápnik, draslík a ďalšie živiny. Keď už varíte so zemiakmi, prečo si šupky rovno nenechať a nepoužiť ich na prípravu chrumkavých hranolčekov? Náš rastlinný no waste burger s lahodnými hranolčekmi zo šupiek zemiakov sa skvele hodí k cesnakovej paste aioli vyrobenej z aquafaby.

 

Neplytvajte živinami!

Udržateľné varenie je rovnako dôležité pre šetrenie surovinami, ako pre zachovanie živín. Maximálne využitie surovín je nielen prospešné pre životné prostredie, ale taktiež vám pomôže dodržiavať vyváženú stravu. Ďalšiu inšpiráciu, ako sa stravovať vyvážene, nájdete tu; biblia pre každého, kto sa stravuje vegánsky alebo vegetariánsky. Tak sa do toho pustite a vychutnajte si naše no waste recepty. Dúfame, že vás budú inšpirovať k vareniu skvelých rastlinných jedál a taktiež k hľadaniu nových spôsobov, ako obmedziť plytvanie potravinami!